10 målningar du inte vill ha på sovrumsväggen

Långt ifrån alla konstverk är vackra att titta på och i vissa fall gränsar det udda nästan till rena skräckmålningar. Det är inte utan att man undrar vad för slags tankar som rört sig i skallen hos vissa konstnärer när de fått idéerna till sina verk.

Men att bli lite rädd är naturligtvis också lite nervkittlande, vilket är anledningen till varför vi här har samlat 10 målningar du inte vill ha på sovrumsväggen i en riktigt creepy konstlista. Kultur och skräck i perfekt symbios!
 
 
 

10. Misslyckad fresk – Cecilia Gimenez (2012)

Jusesfresk
Bild: © Los Angeles Times

Okej, den här tavlan är inte så läskig egentligen, men historien om den är ganska hårresande. När 80-åriga amatörkonstnären Cecilia Gimenes beslöt sig för att restaurera den drygt hundra år gamla fresken föreställande Jesus i en kyrka i hennes hemstad Borja blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig. Fresken blev totalförstörd och liknade till allas förskräckelse mer än apa än Jesus efter Gimenes tilltag. Sedan dess har dock målningen blivit en stor turistattraktion i den lilla staden.
 
 

9. ”Den fula hertiginnan” – Quentin Matsys (1513)

Denfulahertiginnan2
Bild: © Public domain

”Den fula hertiginnan” är flamländske konstnären Quentin Matsys mest berömda verk och föreställer en gammal kvinna med Pagets sjukdom. Ingen smickrande avbildning direkt, och målningen gav bland annat inspiration till illustrationerna i Lewis Carrolls ”Alice i underlandet”.
 
 

8. ”Dante and Virgil in Hell” – William-Adolphe Bouguereau (1850)

DanteandVirgilinhell
Bild: © Public domain

”Dante and Virgil in Hell” skildrar en scen från Dantes inferno där Dante bevittnar två förlorade själar utkämpa en blodig kamp med ganska osköna metoder. Tavlan är målad av franske konstnären William-Adolphe Bouguereau som främst är förknippad med sina klassiska målningar av sköna nymfer.
 
 

7. ”The great red dragon and the beast from the sea” – William Blake (1805-1810)

The-Great-Red-Dragon-and-the-Beast-of-the-Sea
Bild: © Public domain

Den engelske poeten och konstnären William Blake målade mellan 1805-1810 en serie kusliga skildringar ur bibeln där ”The Great Red Dragon and The Beast from the Sea” ingick.
 
 

6. ”The Hands resist him” – Bill Stoneham (1972)

Thehandsresisthim
Bild: © Bill Stoneham

”The Hands Resist Him” är en målning av Bill Stoneham från 1972 som föreställer en pojke och en docka som står framför en dörr full av händer. När tavlan dök upp på e-bay 2000 visade det sig att den har en kuslig historia, paret som sålde tavlan hävdade att det låg en förbannelse över målningen och att de bland annat sett figurerna röra på sig under natten. Bilden spred sig som en löpeld över internet och flera har vittnat om att de känt ett starkt obehag bara av att se en kopia…
 
 

5. ”Electric Chair” – Andy Warhol (1971)

Electriccharir
Bild: © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc/ARS NY

Andy Warhol skapade under 60- och 70-talet, då kontroversen kring dödsstraffet i USA var mycket stor, en konstserie med en elektrisk stol i en tom avrättningskammare. Elektriska stolen är kanske den kusligaste möbel som någonsin existerat och det politiskt laddade konstverket lyser med sin frånvaro i Gallerix utbud till skillnad från till exempel Marilyn Monroes massproducerade nuna.
 
 

4. ”Judit skär halsen av Holofernes” – Caravaggio (1598-99)

JuditdodarHolofernes
Bild: © Public domain

Caravaggios målning från 1500-talet skildrar en scen ur Judits bok från Gamla testamentet där Judit skär halsen av general Holofernes för att rädda sitt folk. Caravaggio tros ha tagit inspiration från riktiga avrättningar eftersom målningen är så otroligt realistisk och detaljerad.
 
 

3. ”Saturnus slukar en av sina söner” – Francisco Goya (1819-23)

Saturnusaterenavsinasoner
Bild: © Public domain

Francisco Goya målade under senare åren av sitt liv en serie väggmålningar i sitt hus i Madrid som kallas ”De svarta tavlorna”. Samtliga 14 tavlorna i serien föreställer mörka och skrämmande motiv, precis som ”Saturnus slukar en av sina söner” där guden Saturnus tuggar i sig ett av sina barn eftersom han fruktade att hans söner skulle förgöra honom. Målningen som fanns i Goyas vardagsrum flyttades över till canvasduk efter konstnärens död och finns idag utställd på Pradomuseet i Madrid.
 
 

2. ”Severed Heads” – Théodor Géricault (1818-1819)

Severedheads
Bild: © Public domain

Franske konstnären Théodor Géricault är mest berömd för sina verk inom klassicismen (t.ex ”Medusas flotte”), men han målade även många realistiska skildringar av människokroppen. Géricault använde sig av lik från bårhuset till dessa målningar och det gör onekligen tavlan ännu mer läskig.
 
 

1. ”Study after Velazquez’s Portrait of Innocent X” – Francis Bacon (1953)

Innocent_X-_Francis_Bacon
Bild: © Public domain

Den irländske och minst sagt säregne konstnären Francis Bacons förvrängda avbildning av barockkonstnären Velasquez påveporträtt från 1650 ingår i en serie om 45 olika versioner med samma motiv. Målningen påminner närmast om något från ens värsta mardrömmar och det är tur att dagens påve Franciskus har en något vänligare uppsyn.

Diskutera denna lista